История

История на завода

ЗММ Нова Загора е създадено през 1970 година за производство на оси, валове и зъбни колела. 

Специализира в производството на ротационни детайли за всички металорежещи машини произвеждани в заводите прилежащи към обединената държавна структура за производство на металорежещи машини в страната по това време.

През 1974 г. е усвоено производството на подавателни кутии за универсални стругове, а през 1977 г. и на автоматична скоростна кутия за цифрови машини. През 1980 г. започва производството и на съединителни възли за универсални стругове.

През 1984 г. започва производството на стругов автомат СА 161, който е удостоен със златен медал на Международен технически панаир, Пловдив 1986 г.

ЗММ Нова Загора е доставчик на повече от 30 производителя на металорежещи машини в света.

През годините са произведени изделия и детайли за над 300 000 металорежещи машини, зъбни колела за над 200 000 двигателя, над 15 000 метра автоматични технологични линии за Германия, Русия и др., а за последните 10 години и над 200 000 бутални пръти за тежки хидравлични цилиндри.

От създаването си до сега от производството са излезли над 11 000 000 зъбни венеца (зъбни колела, вал зъбни колела и шлицеви валове) вградени в различни видове металорежещи машини работещи по целия свят.

След приватизационна процедура дружеството влиза в състава на ЗММ България холдинг, заедно с ИХБ Метал Кастингс, ЗММ Сливен и ИХБ Електрик.

ЗММ България Холдинг е част от собствеността на Индустриален Холдинг България, най-голямата индустриална група в България.